Saturday, June 13, 2015

Így neveljünk otthon saját ananászt!

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a legbiztosabb, ha saját magunk termesztett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ezek biztosan nem tartalmaznak növényvédő szereket. Fogjunk neki, és ültessünk otthon ananászt.
Először néhány fontos dolog, mellyel jó, ha tisztában vagyunk:
1. az ananász a broméliák családjába tartozik, nincsenek magjai
2. nem igényel sok vizet, így nem kell túl gyakran öntözni
3. szereti a forró, napsütéses éghajlatot, de az árnyékban is jól elvan
4. kicsi gyökerei vannak, ezért olyan jó minőségű földbe kell ültetni, mely megtartja
5. leginkább a kissé savas földben érzi jól magát
Erre lesz szükség az ültetéshez: egy ananász, vízzel töltött üveg tartály, virágföld.
Keressünk egy olyan ananászt, mely kellőképpen érett, de ne legyen foltos, túlérett. Lehetőleg bio gyümölcsöt válasszunk.
Mossuk meg az ananászt és állítsuk a vágódeszkára.
Vágjuk le a koronáját, úgy, hogy még két ujjnyi legyen rajta a gyümölcs húsából is. Hagyjuk a napon száradni legalább 24 órán keresztül.
Ezután távolítsuk el az alsó leveleket, majd áztassuk a növényt egy üvegedénybe, kb. 1 cm vízbe, úgy hogy az ne érje a leveleket.
Legalább 14 napig tartsuk az edényben, minden második nap rendszeresen cseréljük a vizet.
Két héten belül megjelennek az első gyökérkezdemények, így már ültethetjük is bele a földbe a növényt. Az elején legalább napi 6 órában érje a nap, és ne öntözzük túlságosan, de szinte állandóan legyen enyhén nedves a föld. Egy év múlva ültessük át nagyobb edénybe, vagy akár a kertbe.
Forrás: twice.hu